perjantaina, kesäkuuta 27, 2008

Kiintoisa quinoa

Jauhantalaarissamme olisi pari ennen juhannusta tehtyä ruokaa postaamatta, salaatteja kumpainenkin. Semmoista se on tämä grillausaika. Pippurimylly paahtaa grillissä lihaa, kasvista tai kalaa, ja minä sitten laadin grillatun muonan seuraksi salaatin. (Tarkemmin ajateltuna myös muutama grilliruoka taitaa odotella julkistustaan.)

Tämä salaatti lankesi tehtäväksi kuin luonnostaan sen jälkeen kun sain haltuuni paketillisen quinoaa eli kvinoaa. What We're Eating -blogissa on parikin kiintoisaa quinoasalaatin ohjetta, joista valikoin kokattavaksi ja blogattavaksi tämän kesäkurpitsa-paprikavirityksen. Aluksi haaveilin veriappelsiiniversiosta, mutta lopulta päädyin tähän ohjeeseen jo siitä syystä, että timjamin ja limetin yhdistelmä kuulosti kastikkeessa varsin vinkeältä.
Quinoasalaatti kera timjami-limevinaigretten

2,4 dl (1 cup) quinoaa
4,8 dl (2 cups) vettä
hienonnettu pieni sipuli
valkosipulinkynsi
1 kesäkurpitsa, paloiteltuna
1/4 paprikaa, paloiteltuna
8 kirsikkatomaattia, esim. lohkottuina neljään osaan
1 purjo, ohuina viipaleina
0,6 dl (1/4 cup) punasipulia viipaloituna (puuttui omasta salaatistani)
suolaa ja pippuria

Vinaigrette:
limen mehu
limen kuori
1 rkl hunajaa
1 rkl dijonsinappia
2 rkl tuoreita timjamin lehtiä hienonnettuna
öljyä (maun mukaan: maapähkinä, oliivi, canola... onko se sama kuin rypsi?)

Ensiksi valmistetaan quinoa. Mittasuhteet 1:2 oli neuvottu paketissakin, 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. Ihan alkuun kuullotetaan sopivassa kattilassa, pannussa tai padassa 1 pieni sipuli sekä hienonnettu valkosipuli ruokalusikallisessa öljyä. Sipuleiden kuullotuttua lisätään kattilaan kupillinen quinoaa ja sekoitetaan. Ohjeen mukaan quinoa saa saada vähän väriäkin. Lisätään lämpöä ja kipataan sekaan kaksi kupillista vettä + sopiva ripaus suolaa ja pippuria. Kiehautetaan, minkä jälkeen vähennetään lämpöä ja jätetään quinoa kannen alle hautumaan. Sekoitellaan silloin tällöin. Kun quinoa on keittynyt valmiiksi (=imenyt veden itseensä), sen voi kipata vaikka leivinpaperin päälle joksikin aikaa jäähtymään.

Pilkotut kasvikset ja hieman jäähtynyt quinoa yhdistetään isossa kulhossa. Pienemmässä kulhossa voi laatia vinaigretten: yhdistetään limenmehu ja -kuori, hunaja, dijon ja timjami. Sekoitetaan perusteellisesti. Valuta öljy sekaan ohuena nauhana ja sekoita samalla vauhdikkaasti, niin saat sopivan rakenteen soosillesi. Öljyn määrää voi säätää vähän sen mukaan, kuinka öljyistä/hapanta lopputuloksesta haluaa. Sekoita lopuksi vinaigrette muiden ainesten joukkoon. Anna tekeytyä viileässä vähintään puolen tunnin ajan. Sen jälkeen salaattia maistellaan ja lisätään tarvittaessa vielä suolaa sekä pippuria.

Kastiketta olisi voinut valella salaatin joukkoon ilmeisesti vähän reilummallakin kädellä, mutta hyvinhän tuo toimi astetta kuivempanakin versiona. Samalle lautaselle sommittelin yrttisen lammaskepakon sekä lusikallisen luonnonjugurttia.

Loppuun voisin tietenkin koittaa keksiä jotain opettavaista sanottavaa kvinoasta, mutta en itsekään tiedä siitä toistaiseksi kovin paljon. Oma luomukvinoani on peräisin Boliviasta, ja tuotetta voi käyttää kai aika lailla riisin tavoin. Kvinoan olemassaolo kannattaa muistaa etenkin sitten, jos joskus saamme kylään keliaakikkoja (tosin ei riisissä tai maississakaan taida olla gluteenia?).

16 Comments:

At 27/6/08 12:58, Blogger Merituuli said...

teimme juuri tänään elämämme ekat quinoat chili con carnen lisäkkeeksi ikään kuin riisin tilalle. idean saimme eilisestä Muulin piirakkareseptistä. että quinoa näyttää olevan aika pop juuri nyt :)

maku oli tosi mieto. hauska lisäkevaihtoehto riisin, couscousin ja bulgurin rinnalle.

polkkapossu muuten on kirjoittanut tästäkin ryynistä vähän enemmänkin aikoinaan.

 
At 27/6/08 13:08, Blogger Rosmariini said...

Niinpähän olikin, nyt vaan sitten kaikki oppimaan uutta kasviskaviaarista!

 
At 27/6/08 14:12, Blogger Polkkapossu said...

Quinoainnostus ei ole suinkaan ohi. Tahtovat vaan pahalaiset helposti unohtua kaapin kätköihin. Con carnen kanssa olen sitä muuten itsekin hypsytellyt.

 
At 27/6/08 14:26, Blogger Rosmariini said...

Maailmassa on liikaa kiinnostavia raaka-aineita! Meillä kevään lisäkejuttu on ollut kuskus, kun tuo marokkolainen keittiö rupesi innostamaan. Ja tietenkin riisi, kun intialaista ruokaa on tullut tehtyä tavallista tiuhempaan.

Näin suomalaisesta näkökulmasta pitäisi tietenkin suosia ennen kaikkea ohrasuurimoita. Kukakohan ohrasta olisikaan vähän aikaa sitten kirjoittanut blogissaan (ääks, muistini ei toimi nyt jostain syystä ollenkaan)...

 
At 27/6/08 18:13, Anonymous Anonyymi said...

Quinoa kannattaa huuhtaista lämpimällä vedellä ennen keittämistä. Siitä saa myös paremmin "al dente" kun antaa sen kiehua kymmenkunta minuuttia ja sitten ottaa liedeltä pois. Toiset kymmenen minuuttia ja kaikki neste on kaikonnut jättäen quinoa enemmän ryynimäiseksi. Tämä on myös moniallergikkojen (ei pelkästään keliaakikkojen) ruokaa, joten tätä on meillä keitelty siitäkin syystä jo vuosikausia. Saa nykyään myös Citymarketeista.

 
At 27/6/08 21:30, Blogger Aurinkotuuli said...

Oletteko muuten maistaneet intiaanisuklaata? Siinä on tummaa suklaata ja quinoa (samaan tapaan muroiksi valmistettuna kuin riisisuklaan riisi). Sitä löytyy ainakin Ruohonjuuresta ja Ekolosta. Kannattaa kokeilla, se on todella hyvää!

 
At 28/6/08 10:43, Anonymous Anonyymi said...

Hei

Tavoitankohan sinut näin? Löysin blogistasi kasvispiirakkaohjeen parin vuoden takaa. Kyselisin täytteestä sen verran, että miten ne munat lisättään siihen ? Vatkataan vaan ja levitetään päälle/ tai sekoitetaan kasviksiin, maitoahan ohjeessa ei ollut? olen vaan tottunut että tulee sellainen muna/maitosysteemi piirakan päälle. Kiitos vastauksesta.

http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2006/04/huisin-hyv-kasvispiirakka.html

 
At 28/6/08 11:13, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Kiitokset keittoohjeista, tulevat takuulla tarpeeseen, kun tuon quinoan kanssa rupeaa enemmältikin touhuamaan.

Aurinkotuuli: Intiaanisuklaa, hmmm... en ainakaan muista maistaneeni. Pitääpä katsella, saisiko sitä näistä täkäläisistä kaupoista. (Riisisuklaata olen sen sijaan tehnyt joskus lapsena jopa itse, se oli herkkua silloin.)

Jossu: Kasvispiirakan ohjeistus näyttää tosiaan vähän turhan pelkistetyltä: "Kohota, kauli, kohota.". :) Itse olen rikkonut munat muistaakseni ihan vaan muun täytteen sekaan ja sekoitellut. Päälle ei siis tässä tapauksessa tule semmoista muna-juustokantta, vaan kaikki täyteaineet sekoitetaan keskenään ja kipataan pohjan päälle. Sulatejuusto mehevöittää sitten lopputuloksen + antaa makua.

 
At 28/6/08 17:11, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos lisäohjeista rosmariini! Piirakka on nyt valmis ja juuri sellainen kevyempi versio mitä haeskelin. En ollut tyytyväinen edellisten juhliemme tavanomaiseen rasvaiseen ja murenevaan piiraspohjaan. Myös täyte on kiva ja erilainen, todella kasvis-. Piiras tulee juhliimme voileipäkakkujen rinnalle suolaiseksi kasvissyötäväksi.

 
At 30/6/08 11:40, Blogger Rosmariini said...

Tuo kasvispiirakka on kyllä maistunut ihmisille aina aika hyvin, jos sitä on illanistujaisissa tarjolle asetellut. Pitääpä itsekin tehdä sitä taas lähiaikoina (toivottavasti viherpippurinen sulatejuusto on vielä valikoimissa). Mukava kuulla, että maistui teillekin!

 
At 30/6/08 17:02, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä viherpippuri-koskenlaskijaa saa. ;) Täydellistä punajuurisosekeittoon, joten sitä tulee ostettua, vaikken muuten sulatejuustoja harrasta.

Ja kyllä, maissi & riisi ovat ihan luonnostaan gluteenittomia. Tattari on tosi namia.

Kvinoaa on vuosien ajan pitänyt kokeilla, ensi kesänä sitten sitä salaattia... Ensi kesänä... Joskohan tästä ryhdistäytyisi.

Tuota salaattia tulee varmasti tehtyä, kunhan sen kvinoapussin hankkii kaappiinsa. ^^

~PaulaT

 
At 1/7/08 11:52, Blogger Rosmariini said...

Tattari on taas itselle näitä vähän tuntemattomampia juttuja. Tattarijauhoja tulee blineihin, ja sobanuudelit tehdään kai tattarista, mutta siihenpä tuntemukseni sitten rajoittuukin.

Tattarivinkkejä, anyone? :)

 
At 1/7/08 16:50, Blogger Meri, Helsinki said...

Tattari on huippua! Itse syön melkein joka aamu tuorepuurossani eli liotan yön yli ja aamulla sauvalla soseeksi, liotettujen auringonkukansiementen kanssa. Noita tattarisuurimoitahan voi myös keitellä kypsäksi tai sitten käyttää sellaisenaan salaatissa, rouskuvia.

Tattarijauhoja ja tattarihiutaleita voi käyttää gluteenittomaan leivontaan ja sitten ihan tavalliseenkin makua antamaan. Esim. tattarihiutale-sämpyläjauho-spelttijauho-sekoituksesta (1/1/1) syntyy ihania sämpylöitä.

Ja tattarikakut, samannäköiset kuin riisikakut, ovat PALJON riisi- tai maissikakkuja maukkaampia, minun mielestäni! Myydään ainakin S-marketeissa sellaisessa pahvipaketissa. Nih.

Mitä vielä tattarista.... ?! :-P

 
At 1/7/08 17:03, Blogger Rosmariini said...

Tattariguru! Täytynee tässä ryhtyä itsekin tattariharrastajaksi. Jos aloittaisi vaikka noilla tattarikakuilla ja etenisi siitä sujuvasti suurimoihin.

 
At 12/7/08 12:02, Anonymous Anonyymi said...

quinoa on tosi hyvaa,tuli tutuksi Perussa muutamia vuosia sitten ja on siita lahtien maistunut.Siita voi valmistaa jalkiruokiakin! Canola oljy muuten on sekoitus rypsia ja sen sukuisten kasvien oljya, mitaan canola kasvia ei ole olemassa.

 
At 18/10/09 14:27, Blogger Sika-Sanna said...

Kvinoa = Suom kirj asu, on meidän taloudessa pelastus, se kun sopii gluteenittomaan ruuanlaittoon. Korvaan sillä korppujauhot kaikissa mahdollisissa väleissä. Polentaan (maissisuurimot) kun kyllästyy niin kvinoa tulee apuun.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails